Te veel courgettes geoogst en geen zin in gegrilde groenten of courgettesoep? Verwerk je courgettes dan in zelfgebakken brood en zoete cake of muffins. Hieronder een toprecept voor een smeuïge courgettecake.

Smeuïge, licht zoete courgettecake
Glutenvrij en boordevol smaak

Ingrediënten

450 gram havermout
15 gram bakpoeder (1 theelepel)
2 courgettes (groen of geel)
1 grote banaan
1 theelepel vanille essence (of 3 zakjes vanillesuiker)
50 gram witte basterd suiker
100 gram rozijnen
50 gram pistachenoten (gepeld)

Voor de garnering: poedersuiker en kaneel

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een rechthoekige cakevorm met bakpapier.

Week de rozijnen in ruim warm water.
Doe de havermout in een blender en maal het tot meel. Houdt het meel apart.

Was de courgettes en snij ze met schil en al en grove stukken. Pel de banaan en snij ook deze in stukken. Laat de rozijnen uitlekken.

Doe de stukken courgette, banaan, bakpoeder, vanille essence en basterdsuiker in een keukenmachine of blender, en meng dit tot een vloeibare massa. Roer er vervolgens het havermeel, de rozijnen en pistachenoten door. Is het beslag niet vloeibaar genoeg, voeg dan voorzichtig, scheutje voor scheutje wat plantaardige melk toe terwijl je blijft roeren totdat het beslag net vloeibaar is

Stort het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten gaar. Wordt de bovenkant te donker, leg er dan aluminiumfolie overheen. Controleer of de cake gaar is door er met een houten satéprikker in te prikken. Als er beslag aan kleeft, bak 5 minuten langer. Als er wat kruimels aan kleven, is de cake gaar.

Laat de cake afkoelen en garneer met een mengsel van poedersuiker en kaneel.

Tip: Houd je van een wat zoetere cake, vervang dan 50 gram van de rozijnen door nog eens 50 gram suiker. Of voeg 3 eetlepels koekkruiden toe en maak van dit recept een kruidcake.

Meer recepten vind je bijvoorbeeld op www.vegetus.nl of www.proveg.com/nl/recepten/