Als pioenenliefhebber vind ik het erg leuk dat er op veel tuinen pioenen staan. Regelmatig wordt er aan mij advies gevraagd over verplanten. Oktober is de ideale tijd omdat de wortelstokken dan volledig in rust zijn.

Een veel gehoorde klacht over pioenen is dat ze weinig of niet (meer) bloeien. Hier kunnen diverse oorzaken van zijn. De meest gemaakte fout is het te diep planten. De plant gaat dan alle energie besteden aan wortelvorming. Een andere oorzaak kan zijn dat er jaar in jaar uit na de bloei het blad te vroeg verwijdert wordt. De wortelstokken hebben de terug-voeding van de bladeren echt nodig. De bladstelen mogen er pas af als ze helemaal bruin zijn en dan moeten ze zo laag mogelijk bij de grond worden afgeknipt. Ook een oorzaak van niet of weinig bloeien kan zijn als de plant moet concurreren met andere planten wat voeding en vocht betreft. Ze moeten dus de ruimte hebben.

Een veel gemaakte fout die alleen bij verplanten geldt is dat men geneigd is om maar een zo groot mogelijke plant uit te graven en weer op een andere plek te zetten. Beter is juist zo klein mogelijk met hooguit 3 tot 5 ogen. De plant heeft zodoende maar een kleine beschadiging om te herstellen en kost dus minder energie. Bij een grote kluit heeft hij dus geen energie meer om bloemen te vormen. Je kunt het beste de plant met een goed scherp mes in stukken snijden (of een spitriek). De plant afstand tussen pioenen is het liefst 1 meter. Wat ook niet mag is een pioen planten op een plek waar al pioenen hebben gestaan. De haarwortels laten een stof achter in de grond waar nieuwe planten dood van kunnen gaan. Je moet 7 jaar wachten of de grond flink uitgraven en vervangen.

 

 

 

 

 

 

 

De tekening is gemaakt door Ruud Warmerdam. Bovenstaande en nog veel meer informatie vind je ook op zijn website. https://www.paeoniapassion.com

Eigenlijk hoef je de rest van het jaar niets meer aan pioenrozen te doen. Alleen in mei/juni wat ondersteuning aan de bloemen te geven met stokjes of een ring en vooral te genieten van de bloemen. Snijd je ze af voor in de vaas dan niet de steel tot aan de grond afsnijden zodat er nog voldoende blad overblijft.

Wil ik verder nog opmerken dat pioenrozen gebaat zijn bij koude in de winter en dus niet geschikt zijn voor de teelt in kassen. Ze komen over heel de wereld voor behalve in de tropische landen. Ze groeien het beste op kleigrond (zandgrond geeft meer blad en minder bloemen) zoals wij dat op de Vluchtheuvel hebben.

Voor vragen: Rien Stoffels tuin 199